ACHILLESPEES TENDINOPATHIE

Bij een achillespees tendinopathie ervaar je vaak pijn aan de achterkant van je enkel (hielregio) en/of heb je last van een stijfgevoel in de hielregio. Mensen met deze aandoening lopen vaak te lang door. Dit is niet slim! Maar hoe kan dit? Vaak hebben mensen niet voortdurend pijn, maar ervaren zij dit na een intensieve activiteit en daarna gaat de pijn vanzelf weg.

Wat is een achillespees tendinopathie?

Een achillespees tendinopathie is een overbelastingsletsel van de achillespees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de achterkant van de enkel. De kuitspieren aan de achterkant van het onderbeen bestaan uit twee grote spieren. Beide spieren hechten via de achillespees aan op het hielbot. 

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Achillespees tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma.

Oorzaken van een achillespees tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de Achillespees veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen of springen. Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er plots een grotere kracht van de achillespees wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens plotse versnellingen en het krachtig afzetten voor een sprong.

Deze aandoening kan ook ontstaan navolgend aan een kuit- of achillespeesscheur, herhaalde enkelverzwikking, slechte voetbiomechanica of verkeerd schoeisel. Bij atleten wordt deze aandoening vaak gezien in de rensport, zoals: marathon, triatlon, voetbal en atletiek.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een achillespees tendinopathie voelen typische pijnklachten aan de achterkant van de enkel, in de hielregio. Bij minder ernstige gevallen zal een persoon weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijfgevoel in de achilles regio. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de kuitspieren vereisen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: lopen, rennen (op oneffen oppervlakte, heuvel op), springen, tenen- en hielenstand of kuitspierstretching.

De pijn geassocieerd met deze aandoening kan opwarmen met activiteit in de begin fase van het letsel. Wanneer de aandoening langer aanwezig blijft, verandert vaak het beeld en ervaart de persoon voornamelijk klachten/toename van de klachten tijdens sport en activiteiten. Bij ernstige gevallen, kan de persoon gaan hinken of geen gewicht meer zetten op het aangedane been om de pijn te vermijden.

Personen met achillespees tendinopathie kunnen ook last hebben van zwelling, drukgevoeligheid, spierzwakte en voelbare verdikking van de achillespees ten opzichte van de gezonde zijde.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een tendinopathie. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

  • Gewricht stijfheid (voornamelijk de enkel)
  • Verkorte spieren (Voornamelijk de kuitspieren)
  • Verkeerde of te zware training
  • Inadequate warming up
  • Spierzwakte
  • Slechte biomechanica
  • Verkeerde voetstatiek (platvoet etc.)
  • Slecht schoeisel
  • Slechte proprioceptie of core-stabiliteit
  • Te weinig rustmomenten tussen training sessies
  • Inadequate revalidatie na een eerdere enkel blessures
  • Overgewicht

Hoe wordt een Achillespees Tendinopathie behandeld?

Deze aandoening is over het algemeen goed te behandelen en mensen genezen goed van deze aandoening. Fysiotherapeutische behandeling van een personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen

 

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren