ARTROSE KNIE

Het knie gewricht wordt gevormd door het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. Aan het einde van de boven zit een beschermlaag van kraakbeenweefsel zodat de botten niet tegen elkaar schuren. Wanneer dit kraakbeen beschadigd raakt of in kwaliteit afneemt (degeneratie) is er slijtage in de knie. Het kraakbeen wordt dunner en zachter waardoor de botvlakken hieronder meer belast worden. Als reactie hierop gaat het lichaam extra bot aanleggen en gaan de gewrichtsvlakken vervormen. Van alle reumatische aandoeningen komt artrose het meeste voor.

Artrose in de knie kan verschillende oorzaken hebben, overgewicht, sporten waarbij veel gesprongen wordt, zwaar fysiek werk, een ongeluk, reumatische aandoening, meniscusoperatie of veroudering.

Wat zijn de symptomen?
Stijfheid in de knie is vaak het eerste wat opgemerkt wordt, voornamelijk de ochtendstijfheid. 
Daarnaast is er pijn in de knie, pijn bij (trap)lopen, zwelling na intensief bewegen, krakend geluid bij bewegen, bewegingsbeperking en krachtsverlies in het been.

Behandeling bij artrose
Vaak wordt er gedacht dat er niks te doen is aan artrose. Dat is niet waar! Het degeneratieve proces kan niet teruggedraaid worden. Door middel van kracht- en stabiliteitsoefeningen worden de spieren rondom het kniegewricht getraind zodat het gewricht zelf minder belast wordt. Naast training kunnen manuele mobilisaties bijdragen aan de behandeling. Door het slijtageproces neemt de mobiliteit van het gewricht af, om het verlies zo klein mogelijk te houden worden er mobilisaties toegepast.

Helaas is artrose niet te genezen. Daarom is het belangrijk om naast training en mobiliseren de juiste balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid van de knie.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren