OSGOOD-SCHLATTER

Osgood-Schlatter 

Bij Osgood-Schlatter is er sprake van een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. Dit is de knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Je zou Osgood-Schlatter een overbelastingsblessure van de knie tijdens de groei kunnen noemen.

Osgood-Schlatter komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar die een groeispurt doormaken en aan sport doen. Bij meisjes komt deze aandoening iets minder vaak voor en treedt dan op rond de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

Beschrijving van de aandoening

De aanhechting van de kniepees op het onderbeen is geïrriteerd en ontstoken. Met een mooi woord spreken we van apofysitis. Dit veroorzaakt pijn op de aanhechting van de kniepees op de harde knobbel die zich direct onder de knie aan de voorzijde bevindt. We noemen deze knobbel ook wel de tuberositas tibiae.

Vaak vormt zich op den duur (na enige maanden) op de plaats van de knobbel wat meer botweefsel dan normaal. Dit komt door de trekkrachten van de pees op het botweefsel. Hierdoor wordt er meer botweefsel aangemaakt om het bot bij de aanhechting te versterken.

Oorzaak en ontstaanswijze

Over het algemeen beginnen de klachten wat vaag en worden deze in de loop van de tijd erger. Bij kinderen in de groei is de knobbel nog niet volledig vastgegroeid. De pijn wordt dan ook veroorzaakt door voortdurende trek van de kniepees aan de zich ontwikkelende tuberositas tibiae.

Klachten zijn vaak wisselend aanwezig en treden vooral op tijdens en na sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbal, atletiek en turnen

Klachten en verschijnselen: symptomen

De knobbel waaraan de kniepees vastzit wordt groter en is pijnlijk bij aanraking of knielen. De spieren van het bovenbeen kunnen meer gespannen zijn en het strekken van de knie tegen weerstand is pijnlijk. Daarnaast kan er sprake zijn van een vochtophoping en plaatselijke warmte van het gezwollen gebied. De pijn wordt meestal het heftigste gevoeld na het sporten.

Behandeling en herstel

Osgood-Schlatter is moeilijk te behandelen. Goed om te weten is dat de klachten vrijwel altijd verdwijnen wanneer de groeischijf gesloten is. Dit is bij jongens rond de 17 jaar en bij meisjes iets eerder. Dit betekent dus wel dat klachten lange tijd aanwezig kunnen zijn. Geruststelling van het kind en de ouders is daarom erg belangrijk.

In de tussentijd zijn er wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de klachten te verminderen. In eerste instantie zal er (relatieve) rust genomen moeten worden om de pijnlijke aanhechting tot rust te laten komen. Sommige kinderen zullen nog wel door kunnen sporten met milde pijn, anderen zullen hun sport even stop moeten zetten wanneer de klachten te hevig worden. 

De rustperiode kan gecombineerd worden met rekoefeningen wanneer de spieren aan de voorkant van het bovenbeen (quadriceps femoris) verkort zijn. Hiermee wordt de spanning op de aanhechtingsplaats verminderd. 

Wanneer de klachten het toelaten kan de belasting op de knie weer rustig aan opgebouwd worden. Te snelle opbouw leidt er vaak toe dat de klachten terugkeren. De fysiotherapeut kan helpen bij het verlichten van de pijn en het stimuleren van het herstel.

Referenties 
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2010). Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Wij gebruiken cookies om de website beter te laten functioneren